Месец: јуни 2024

0

Реакција: Недоволна застапеност на жените на извршните позиции во новата влада

Logo_Platforma-za-Rodova-Ednakvost-02-03 (1)По формирањето на новата влада, Платформата за родова еднаквост изразува сериозна загриженост за недоволната вклученост на жените на сите нивоа на управување. Continue Reading

0

Реакција: Платформата за родова еднаквост бара да престане праксата на правосудството на погрешното третирање на семејното насилство

Logo_Platforma-za-Rodova-Ednakvost-02-03 (1)Платформата за родова еднаквост реагира на одлуката на Основното јавно обвинителство Куманово да започне постапка против 36-годишната В.И. од Кратово, које е жртва на семејно насилство. Сметаме дека во конкретниов случај станува збор за акт на самоодбрана, односно, за институтот нужна одбрана, а не за сторено кривично дело „убиство со умисла“, како што тврди Јавното обвинителство во своето соопштение. Continue Reading