0

Реакција: Недоволна застапеност на жените на извршните позиции во новата влада

Logo_Platforma-za-Rodova-Ednakvost-02-03 (1)По формирањето на новата влада, Платформата за родова еднаквост изразува сериозна загриженост за недоволната вклученост на жените на сите нивоа на управување. Прочитај повеќе…

0

Реакција: Платформата за родова еднаквост бара да престане праксата на правосудството на погрешното третирање на семејното насилство

Logo_Platforma-za-Rodova-Ednakvost-02-03 (1)Платформата за родова еднаквост реагира на одлуката на Основното јавно обвинителство Куманово да започне постапка против 36-годишната В.И. од Кратово, које е жртва на семејно насилство. Сметаме дека во конкретниов случај станува збор за акт на самоодбрана, односно, за институтот нужна одбрана, а не за сторено кривично дело „убиство со умисла“, како што тврди Јавното обвинителство во своето соопштение. Прочитај повеќе…

0

Отворено писмо на Платформата за родова еднаквост до Претседателката Гордана Сиљановска-Давкова

Logo_Platforma-za-Rodova-Ednakvost-02-03 (1)

Платформата за родова еднаквост упатува честитки до Гордана Сиљановска-Давкова за нејзиниот избор и новиот мандат на Претседателка на Република Северна Македонија. Сиљановска-Давкова е првата жена избрана за претседателка на нашата држава – како Платформа сметаме дека ова е значаен чекор кон остварување на долгогодишните заложби на Платформата за родова еднаквост за што поголемо вклучување на жените на највисоките позиции на одлучување и владеење. Прочитај повеќе…

0

Се одржа Марш за женски права под слоганот „Црвена линија: Правата на жените не се за преговарање!“

Logo_Platforma-za-Rodova-Ednakvost-02-03 (1)На 8 март, по повод Меѓународниот ден за економска, политичка и општествена борба за рамноправност на жените, во 17:00ч. на Плоштадот Скендербег во Скопје започна овогодинешниот Марш за женски права, под слоганот: „Црвена линија: Правата на жените не се за преговарање!“.  Прочитај повеќе…

0

Реакција: Платформата за родова еднаквост најостро го осудува говорот на омраза во предизборниот период

Logo_Platforma-za-Rodova-Ednakvost-02-03 (1)Пред почетокот на предизборната кампања за претстојните парламентарни и претседателски избори, Платформата за родова еднаквост ги повикува и партиите и нивните приврзаници да покажат демократски капацитет и да се воздржат од навреди и ширење на говор на омраза. Прочитај повеќе…

0

Реакција: Личното и интимното е загрозено преку дигиталното родово-базираното насилство кое станува сè поопасно!

Logo_Platforma-za-Rodova-Ednakvost-02-03 (1)Злоупотребата и нарушувањето на личниот, интимен простор станува сè поизразено преку дигиталното родово-базирано насилство. Изразуваме особена загриженост и остро реагираме на последните родово-базирани напади во онлајн просторот и кај нас и во регионот. Сведоци сме дека родово-базираното насилство директно се прелева, преку екраните во реалноста, а слабата системска поддршка и помош како и манипулациите и злоупотребата на фотографии, видеа и податоци оставаат штетни последици кои можат да бидат ненадоместливи. Прочитај повеќе…

0

Реакција: Солидарност со негувателките од Струга!

Logo_Platforma-za-Rodova-Ednakvost-02-03 (1)Организациите кои се дел од Платформата за родова еднаквост изразуваат силна загриженост за случувањата во општина Струга, каде што негувателките работат со договор на дело за надомест кој е двапати помал од минималната плата, а речиси четири пати помал од официјалната просечна плата за декември 2023 година! Прочитај повеќе…

0

Реакција: Омаловажувањето и омразата не се патриотски вредности

Logo_Platforma-za-Rodova-Ednakvost-02-03 (1)Изложеноста на неточни содржини и говор на омраза, коишто се почесто се пласираат и преку поткасти, има сериозни последици по здравјето и добросостојбата на младите Прочитај повеќе…

0

Реакција: Убиството во Кочани е фемицид! Бараме преквалификување на делото

Logo_Platforma-za-Rodova-Ednakvost-02-03 (1)Случајот на фемицид, најтешкиот вид на родово базирано насилство, кога во Кочани жена беше избодена до смрт, иако претходно го пријавувала сторителот за уцена и барала заштита, Основното јавно обвинителство Кочани го квалификуваше како убиство на свиреп начин, со што се потврдува фактот дека институциите сѐ уште не го препознаваат родово базираното насилство. Прочитај повеќе…

0

Реакција: Уште еден фемицид поради непостапување на институциите

Logo_Platforma-za-Rodova-Ednakvost-02-03 (1)Згрозени од најновиот случај на фемицид, кога во Кочани жена беше избодена до смрт, иако претходно го пријавувала сторителот за уцена и барала заштита, се сомневаме дека институциите не постапиле според своите надлежности и бараме да се утврди одговорност. Прочитај повеќе…